Letaszították hazánkat az áremelkedési dobogóról

A tavalyi év harmadik negyedévében átlagosan 4,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok az Európai Unióban, 2018 harmadik negyedévéhez képest, az Eurostat legfrissebb lakásár-statisztikája szerint. Magyarország a korábbi időszakokban rendszerint dobogós volt az árak drágulásában, most viszont visszacsúszott a középmezőnybe, 7,8 százalékos emelkedéssel. Ezzel a lassulással nemzetközi viszonylatban átlagosnak tekinthető a hazai áremelkedés mértéke.




Fél év alatt az első helyről a tizedikre csúszott vissza Magyarország a többi EU-s országhoz viszonyítva a lakásárak növekedésében. Bár az EU-s 4,1 százalékos átlagot még mindig túlteljesítjük, a 2019 első negyedéves 11,3 százalékos növekedés (a korábbi év azonos időszakához viszonyítva) a harmadik negyedévre már 7,8 százalékra mérséklődött Magyarországon.

Összehasonlításképpen, ha megnézzük a fél évvel korábbi szintén Eurostat adatokat, két országban láthatunk nagy változást: az egyik a már említett mérséklődés Magyarországon, a másik pedig Lettország, ahol most a legnagyobb mértékű az átlagos drágulás - 14 százalék - , korábban ez az érték csupán 7 százalék körüli volt. A lista vége felé nem történtek nagy változások, az észak-európai államok stabilan tartják korábbi helyezéseiket.

Az Eurostat adatok az első megjelenést követően gyakran revízióra kerülnek, így néhány negyedévvel később feltehetően más adatokkal fogunk találkozni. A cikkben bemutatott grafikonon például Magyarország esetében 11,3 százalék volt látható, ez a mai, már felülvizsgált 2019 első negyedéves adatok alapján viszont valójában 17 százalék volt. A mostani 7,8 százalékos lakásár-emelkedés így még radikálisabb változásnak tűnhet elsőre, vélelmezzük azonban hogy néhány hónap elteltével - amint minden ország pontosabb adatot tud szolgáltatni az Eurostat felé - ez az érték is valamelyest felfelé módosul. Emiatt érdemes inkább arra a trendre koncentrálni, ami már nemzetközi összehasonlításban is kristályosodik hazánk esetében, vagyis, hogy negyedévenként körülbelül 3 százalékponttal csökken az áremelkedés! (és nem az árak) mértéke a korábbi év ugyanazon időszakhoz képest. A hazai legfrissebb statisztikákról itt írtunk bővebben.

Portfolio