Továbbra is alacsony kamatkörnyezet segíthet a lassuló gazdaságokon

Becslések szerint a magyar gazdasági növekedés 2020-ban is a legmagasabbak között marad Európában


Az európai gazdasági környezet változásai vegyes hatással lesznek az ingatlanpiacra: csökkenő aktivitás várható a feldolgozóiparban, de a szolgáltató szektor növekedése kitart. Az alacsony kamatok hosszabban velünk maradhatnak, mint azt korábban vártuk, és ez támogatóan hat a gazdasági növekedésre. A befektetési ingatlanpiac forgalmát tekintve 2020 megismételheti a tavalyi évet a kontinensen, míg az Egyesült Királyságban némi növekedés várható.

Az európai kiskereskedelmi és logisztikai ingatlanokra továbbra is nagy hatással lesz az e-kereskedelem növekedése. A kiskereskedelmi ingatlanok megítélése rosszabb az Egyesült Királyságban, mint Európa többi részén. Ennek oka lehet többek között az e-kereskedelem alacsonyabb részesedése a kontinensen, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos jobb kilátások, az alacsonyabb ingatlanadók és a tulajdonosnak kedvezőbb bérleti struktúrák.  A logisztikai szektort enyhén lassuló növekedés jellemzi majd, ahol az internetes kereskedelem kiszolgálása további potenciált jelent a kontinens legtöbb piacán.

A működési ingatlanok, például egészségügyi intézmények és idősotthonok nyugaton már nem számítanak alternatív piacnak, mivel a befektetők egyre nagyobb tudással rendelkeznek ezzel a szegmenssel kapcsolatban, és a meglevők mellett új befektetők is megjelennek idén. Ezt a piacot az európai országokon átívelő árharmonizáció és új partneri módszerek erősödése jellemzi majd.

"Az amerikai-európai kereskedelmi feszültségek, az Egyesült Királysággal és Olaszországgal kapcsolatos politikai bizonytalanságok mellett is kijelenthető, hogy bár lassul, de továbbra is pozitív marad a gazdaság növekedése. A központi bankok által is támogatott alacsony kamat-környezet 2020-ra is jellemző marad. Ez pedig még vonzóbbá teheti az ingatlan-befektetéseket, amelyek nagyobb bevétellel kecsegtetnek egyéb módszereknél, ezáltal Európa-szerte új lehetőségeket és intézményi befektetőket hoznak a szegmensbe. A szabályozási és szociális irányból érkező igények erősen kihatnak a tulajdonosok döntéseire és komoly hatással lesznek az ingatlankezelők működésére, valamint a rendelkezésre álló pénzügyi alapokra." - összegezte Richard Holberton, a CBRE EMEA régióbérlői kutatásért felelős vezetője.

“Az elérhető adatok alapján 2019 végéig erős lendület jellemezte magyar gazdaságot, és várhatóan a hazai növekedés 2020-ban is nagymértékben felülmúlja Európa többi részét – bár sokkal mérsékeltebb lesz. A CBRE 1,8 milliárd eurós forgalmat regisztrált a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon 2019-ben. Ez volt a harmadik egymást követő év, ami ezt a befektetési szintet hozta. Ez azt igazolja, hogy a további piaci növekedést inkább korlátozza a szűkös  kínálat, mint a potenciális kereslet. 2020 elején is látható, hogy a befektetői hajlandóság Magyarországot illetően sziklaszilárd. Az előrejelzésünkben szereplő tranzakciók alapján idén több nagyértékű tranzakcióra számítunk az előző évekhez képest.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE Magyarország kutatási igazgatója.

CBRE.hu